amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Goddelijke Komedie, Paradiso

Dante Alighieri
literatuur
paperback
735 blz
isbn 907431080X
9789074310802
primavera pers
prijsindicatie € 39,50

bestel boek

Paradiso

De Goddelijke Komedie

De 'Goddelijke Komedie' is niet alleen het belangrijkste werk uit de Italiaanse letterkunde, maar behoort tot de hoogtepunten uit de wereldliteratuur.

Deze nieuwe vertaling, in versmaat, en zonder eindrijm, doet in hedendaags literair Nederlands zeer veel recht aan de originele tekst, die steeds op de tegenoverliggende pagina staat afgedrukt.

Elke canto is voorzien van een synopsis en een verhelderend commentaar. Deel I bevat een uitgebreide inleiding op de Komedie zelf, van Ronald de Rooij, en op Dante en zijn bronnen. Deel III bevat een index op alle delen.

Dante eindigde zijn poëtische autobiografie 'Vita Nova' met de wens dat hij ooit zijn gestorven geliefde Beatrice in haar hemelse gedaante zal mogen aanschouwen. Hij vervult deze wens zelf in zijn Komedie door haar tot zijn leidster naar en door het Hemelse Paradijs te maken.

Beatrice voert Dante door de acht hemelsferen ten slotte naar het bovenzinnelijke domein, het Primum Mobile. Daar pas ontwaart Dante Beatrice zoals hij haar ooit heeft gekend: op het hoogste punt aangekomen ziet hij zijn geliefde weer in haar eigen, aardse gedaante. Met deze paradoxale wending maakt de dichter Beatrice tot de belichaming van het ware hemelse geluk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018