amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas

Hier is ... Adriaan van Dis

10 dvd's, afleveringen televisieserie

»Hier is ... Adriaan van Dis« is het legendarische Nederlandse praatprogramma waarin Adriaan van Dis beroemde buitenlandse en Nederlandse schrijvers ontving. Het programma, dat tussen 1983 en 1992 door de VPRO werd uitgezonden, geldt nog steeds als het enige succesvolle Nederlandse tv-programma over literatuur.

Uit de meer dan 200 gesprekken die in de loop van de jaren in het programma zijn gevoerd heeft Adriaan van Dis, samen met regisseur Ellen Jens, dertig nieuwe uitzendingen van een uur samengesteld. Honderd gesprekken die allemaal begonnen met de vraag: "Rode wijn, witte wijn of water ?"

Bovendien laat Adriaan van Dis voorafgaand aan iedere uitzending herinneringen op aan de gasten. Dat levert prachtige anekdotes op over ondermeer de woede-uitbarsting van Willem Oltmans, de verkoopcijfers van Annie Cohen- Solal, de volgelingen van de Dalai Lama en het sterrengedrag van V.S. Naipaul.

Adriaan van Dis ontving voor dit programma in 1986 de Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma.

»Zesendertig jaar oud was ik, zonder enige televisie-ervaring, al wou ik er wel erg graag op. Met schrijvers, geleerden en politici praten, dat was de opdracht. En de vensters openen : veel buitenlandse gasten uitnodigen envooral niet hurken. Negen jaar lang zou de VPRO dit prgramma uitzenden. Nog spreek ik wel eens mensen die zeggen: "Wij keken elke week." Maar het was maar een maal per maand, op zondag, 8 keer per jaar.

We begonnen toen er nog maar twee Nederlandse netten waren. De commerciëlen bestonden niet. Als wij uitzonden, zat de Evangelische Omroep dikwijls aan de andere kant ? zo trok je vanzelf kijkers.
Adriaan van Dis
interviews
dvd
10 stuks - 30 uur
isbn 904760279X
9789047602798
Rubinstein
prijsindicatie € 75,00
AaAaA Adriaan van Dis Nederlands-Indie Parijs Zuid-Afrika DdDdD
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018