amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Van De Ridder tot Elsschot

Van De Ridder tot Elsschot

Een schrijver is moeilijk te vatten in foto's. Een schrijver denkt, peinst, gaat achter zijn bureau zitten. Dan schrijft hij, schrapt weer, overlegt met vrienden en levert uiteindelijk zijn manuscript in bij de uitgeverij. Dat hele proces is niet zichtbaar op foto's. Ook foto's van Willem Elsschot, als schrijver, zijn vooral foto's van Alfons De Ridder, een vader van zes kinderen, die zijn geld verdiende in de reclame.

'Van De Ridder tot Elsschot' is echter een uniek document. Voor het eerst zijn foto's uit verschillende archieven, van kranten, letterkundige musea en vooral uit het familiearchief verzameld; veel daarvan zijn vrijwel onbekend.

De biografie in foto's geeft een beeld van De Ridders leven: van bohémien tot gevierd schrijver; van baldadige scholier tot succesvol publiciteitsagent; van zijn familie en zijn vrienden. Alle voorzien van bijschriften en toepasselijke citaten uit Elsschots werk en brieven.


'Van De Ridder tot Elsschot' is samengesteld door Wieneke 't Hoen. Zij is medebezorger van Elsschots verzameld werk en publiceerde onlangs, samen met Vic van de Reijt, 'Elsschot leest voor', de briefwisseling tussen Willem Elsschot en Jan C. Villerius.

Voor het Theo Thijssen Museum verzorgde zij enkele jaren de tentoonstellingen en het fotoboek 'Theo Thijssen. Een beeld van zijn leven'.
Wieneke 't Hoen
fotoboek
paperback
64 blz
isbn 9021461528
9789021461526
prijsindicatie € 12,50
bestel boek
WwWwW Antwerpen Belgie Willem Elsschot EeEeE
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018