amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Elsschot
leven en werken van Alfons De Ridder
Vic van de Reijt
hardcover, 414 blz
isbn 9025368123
9789025368128
Athenaeum-Polak & Van Gennep - 2011
prijsindicatie € 29,95

bestel boekWillem Elsschot boeken

boeken over Antwerpen
Willem Elsschot
Willem Elsschot [1882-1960] werd bekend als schrijver maar was vr alles de reclameman Alfons De Ridder. Zijn zakelijke correspondentie overtreft in omvang vele malen zijn literaire brievenproductie. Romans als Lijmen Het Been, Kaas en Het Tankschip geven een inkijk in het zakenmilieu waarin de schrijver zijn leven lang vertoefd heeft. In hoeverre heeft dat zakenleven de schrijver benvloed ?

Vic van de Reijt kreeg toegang tot het zakelijke archief van Alfons De Ridder, dat bewaard was gebleven in een vochtige Antwerpse kelder. De ontdekkingen die hij daarin deed vormen het hart van de eerste biografie die recht doet aan de schrijver n de zakenman. En dan blijkt dat de zachtmoedige Frans Laarmans het in de praktijk vaak tegen de harde mijnheer Boorman moest afleggen; Elsschots literaire werk kan worden gezien als een vorm van boetedoening voor zijn zakelijk handelen.

Met zijn biografie brengt Van de Reijt een hommage aan een auteur die stilistische beknoptheid hoog in zijn vaandel had staan. Daarnaast schetst hij een geschiedenis van een periode waarin de emancipatie van Vlaanderen haar beslag kreeg, want ook daarin speelde De Ridder / Elsschot een belangrijke rol.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018