amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Boek van de levenskunst - Anselm Grun

Anselm Grün
levensbeschouwing
gebonden
224 blz
isbn 9025953611
9789025953614
Ten Have
prijsindicatie € 21,90

Boek van levenskunst

Of we werkelijk gelukkig worden hangt van onszelf af. Is leven dus een kunst en kun je die leren? Anselm Grün antwoordt met een volmondig ja op die vraag. Hij put zijn levenslessen uit de oude spirituele traditie waarin hij als kloosterling staat.

Grün heeft ontdekt dat druk en dwang niets opleveren. Wie zichzelf en het leven overvraagt, staat zichzelf in de weg. Maar wie goed met zichzelf omgaat, is als op de goede weg.

Waar komt het dan op aan? Werk aan je zwakheden, maar raak er niet door geobsedeerd. Laat ze los; heb geduld met jezelf en met anderen. Alleen wie barmhartig voor zichzelf is, kan goed zijn - voor zichzelf en anderen.

Ontwikkel vooral die eigenschappen en talenten die er werkelijk toe doen. En wel op een ontspannen manier, liever dan dat je jacht en jaagt. Het gaat erom dingen te laten rijpen en je eigen ritme te zoeken.

Levenskunst is ook: doen wat lichaam en ziel goeddoet. Wees wie je bent - maar cirkel niet steeds om je eigen ego. Beeld je niets in en neem jezelf niet zo bloedserieus.

Anselm Grün is doctor theologie en benedictijner monnik. In zijn werk put hij uit de rijke schatten van het kloosterleven.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018