amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Hanneke Hendrix - De verjaardagen

De verjaardagen

Hanneke Hendrix

Academica
literatuur prijs
Hanneke Hendrix heeft meer publicaties op haar naam staan, maar dit is haar romandebuut. Ze beschrijft op indringende en humoristische wijze de soms vrolijke, vaak ontroerende, maar ook treurige levens van Boris en Lies en de dorpsgemeenschap om hen heen. Aanvankelijk is Boris gelukkig met zijn vader en moeder. Tot hij op zn vijftiende verjaardag te horen krijgt dat zijn vader niet zn echte vader is. Dit is zon dreun dat alles verandert. Hij gaat niet meer naar school, vereenzaamt en ontspoort.

Naast zijn huis is de bakkerij, waar de bakkersvrouw met haar dochter Lies woont. Niemand weet wie haar vader is. Lies heeft een ernstige huidaandoening, wordt letterlijk en figuurlijk in de watten gelegd en is eenzaam. Boris en Lies weten van elkaars bestaan, maar kennen elkaar niet. De twee bastaarden vinden elkaar in hun eenzaamheid. Maar dan gaat Boris door het lint. Hij molesteert zijn moeder en wordt voor jaren opgesloten. Als hij terugkomt, woont Lies nog in de bakkerij. Ze krijgen een relatie en een kind. Het einde van het boek is verrassend en vrij triest. Een stilistisch en inhoudelijk mooi boek. - Gonny Biezeveld
Boris is een brokkenpiloot die ondanks alles op sympathie kan rekenen. Tot zijn ouders hem een geheim vertellen dat zijn leven op de kop zet. Vanaf dat moment is het Boris tegen de rest van de wereld. Een uitzondering maakt hij voor zijn buurmeisje Lies, die aan een ongeneeslijke huidaandoening lijdt waardoor lichamelijk contact onmogelijk is. De twee buitenbeentjes groeien naar elkaar toe.

Hanneke Hendrix [1980] schreef voor Literair Productiehuis Wintertuin, Passionate Magazine, Het Zuidelijk Toneel en festivals als Into The Great Wide Open en Lowlands. Voor de HoorSpelFabriek werkte ze mee aan hoorspelen voor de NTR en BNN. Met haar debuut De verjaardagen schreef ze een stilistisch sterke en humoristische, rijke roman.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018