amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Verkiezingsdans - Joseph Hart

Verkiezingsdans

roman
Antillen
9789062658367

Joseph Hart

Verkiezingsdans is een roman over persoonlijke opoffering, corrupte politici, georganiseerde misdaad, liefde en seks die zich afspeelt op Curacao. In 2006 kon Joseph Hart niet weten dat zijn debuut-roman Election Dance zeven jaar later bijna profetische betekenis zou krijgen. Maar met de lafhartige moord op parlementariër Helmin Wiels - de politiek leider van Pueblo Soberano, die streed tegen corruptie en criminaliteit - haalde de werkelijkheid de fictie in.

Wanneer Matthew Bartels, een idealistische wiskundeleraar, spreekt op een seminar over duurzame ontwikkeling, heeft dit verregaande gevolgen, voor hem en zijn vrienden van een denktank. Het succes van zijn lezing en zijn charisma leiden ertoe dat hij zich aansluit bij een politieke partij. Zo hoopt hij zijn maatschappelijke idealen te realiseren. Al gauw raakt hij verstrikt in de praktijken van de traditionele politiek, die verweven is met internationale drugscriminaliteit en witwaspraktijken. Machtsbeluste politici vrezen zijn charismatische imago en maken hem tot doelwit in de media.

De druk van zijn werk als docent en de voorbereidingen op de aanstaande verkiezingen confronteren Matthew met een problematisch en onverwerkt verleden. Gesteund door zijn vrienden, de liefde van een sterke vrouw en een toegewijd rechercheursduo, weet de nieuwbakken politicus zijn positie te verdedigen, ook al staat zijn leven op het spel.

»Als een eigentijdse Balzac laat Joseph Hart ons een dwarsdoorsnee van Curacao zien, van de grootste armoedzaaiers tot de meest machtige en corrupte politici. Hij is doortastend in zijn beschrijvingen, of het nu om liefde of om geweld gaat - en de roman biedt volop van allebei.« - Philip Mann, romancier en toneelschrijver

Joseph Hart was jarenlang leraar Engels aan het Theresia Lyceum in Tilburg en de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Na zijn pensionering vestigde hij een taalinstituut, Languages Unlimited. Tien jaar later wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Jopi Hart werkt nu aan zijn derde roman Kruispunt. Hij publiceerde Entrega [2000], een bundel gedichten in vier talen, en de romans Election Dance [2006] en The Yard [2010]. Joseph Hart schreef Verkiezingsdans [2013] in het Nederlands. Hij beschouwt de roman als het Nederlandstalige origineel van Election Dance.
Antillen
Jopi Hart
Curacao
Tilburg
A...
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018