amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas


Sebastian Haffner
geschiedenis
gebonden
236 blz
isbn 9053303227
mets & schilt
prijsindicatie € 22,50

bestel boek

Kanttekeningen bij Hitler

'Het oordeel van een scherpzinnig waarnemer, die de uiterste nuchterheid met grote intellectuele originaliteit verbindt. Een belangrijk en geestrijk boek.' - Joachim Fest.

In zijn nawoord van Haffners boek 'Duitsland 1939: Jekyll & Hyde' schreef Hubert Smeets, redacteur van NRC Handelsblad, over Kanttekeningen bij Hitler: 'Medio jaren zeventig werd Haffner internationaal befaamd. Zijn fenomenale 'Anmerkungen zu Hitler' kwam net op tijd. De belangstelling voor Hitler als historische figuur nam in die jaren toe maar niemand had het nog aangedurfd om het portret van de Führer zo precies te schetsen.

'Anmerkungen zu Hitler', een boek van nog geen tweehonderd bladzijden waarin misschien niet alles stond maar dat wel een verbijsterend heldere kijk op de Führer verschafte. Het boek veroorzaakte een schok omdat het voor het eerst een historiserend beeld schiep, een beeld dat het grootste volk van Europa een spiegel voorhield zonder dat het de Duitsers dwong tot permanente boetedoening. En dat alles in een ouderwets superieure stijl. Als geen ander toonde Haffner zijn meesterschap in de beperking.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018