amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Verhaal van een Duitser - Haffner

Sebastian Haffner
historie
gebonden
160 blz
isbn 9053303499
mets & schilt
prijsindicatie € 25,00

bestel boek

Het verhaal van een Duitser

1914-1933   -   herziene editie, aangevuld met nieuwe hoofdstukken

Toen in het najaar van 2000 in Duitsland Sebastian Haffners 'Geschichte eines Deutschen - Die Erinnerungen 1914-1933' verscheen, sloeg het in als een bom. Haffners eersteling, waarvan het manuscript gevonden was in de nalatenschap van de in 1999 overleden auteur, bleek de Duitse pers en de lezers aan te zetten tot een nieuwe golf van Selbstbetrachtung.

Men was overdonderd door de scherpzinnigheid waarmee de jonge Haffner al in de jaren dertig voorzag hoe het land en zijn bevolking zichzelf met rasse schreden in de afgrond stortte, de rest van de wereld met zich mee sleurend. Algemeen werd het beschouwd als een van de belangrijkste boeken die ooit in Duitsland waren verschenen.

Groot was onlangs dan ook weer de opwinding toen Haffners zoon Oliver en dochter Sarah van het Duitse Bundesarchiv, waar Haffners nalatenschap is ondergebracht en verder onderzocht wordt, te horen kregen dat nieuwe delen gevonden waren die behoorden tot 'Het verhaal van een Duitser'.

Het ging om een latere, door Haffner zelf uitgewerkte versie van hoofdstuk 25 en om zes hoofdstukken over zijn tijd in een kamp voor referendarissen, een kamp dat tot doel had de aanstaande magistraten te 'vormen' in het nationaal-socialisme.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018