amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken


Hermann Hesse
essay
paperback
isbn 905911003X
aspekt
prijsindicatie € 15,00

bestel boek

De kunst van het ouder worden

Deze bundel bevat zowel beschouwingen als gedichten over het ouder worden van de bekende Zwitserse schrijver [1877-1962]. De Hesse-kenner Volker Michels bevestigt in zijn overzichtelijke nawoord wat uit Hesse's hele werk blijkt : ouder worden is voor hem winst.

In het stuk »Terug naar de oorsprong« beschrijft Hesse dat als volgt : »de werkelijkheid is voor ons ouderen niet meer het leven maar de dood en die hebben we geaccepteerd«. Die acceptatie brengt zijns inziens rust, ouderen hoeven zich niet meer in allerlei bochten te wringen om te voldoen aan de eisen van het leven.

Troostrijke facetten als de wedergeboorte en de vernieuwing van de natuur komen aan bod in het gedicht »Terugdenken« en het verhaal »Lentewandeling«. Hier en daar laat de vertaling iets te wensen over, bovendien zijn veel zinnen erg lang, maar als geheel een fraai, dromerig boek dat aanzet tot nadenken en dat vooral ouderen zal aanspreken. Verluchtigd met zwart-wit foto's van Hesse en afdrukken van handgeschreven teksten, daarnaast bevat het ook enkele illustraties van derden bij zijn eigen verhalen.
[Biblion recensie, E. Rombout-de Jager]
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018