amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken


Hildebrand
roman
2 delen
gebonden
deltareeks
isbn 9025320376
athenaeum - polak & van gennep
prijsindicatie € 35,35

bestel boek

Camera Obscura

In 1839 zag de 'Camera Obscura' het licht: humoristische schetsen en verhalen naar het leven getekend door Hildebrand. Het eerste deel van deze uitgave bevat de tekst van de Camera Obscura, met bekende verhalen als 'De familie Stastok', 'Een oude kennis' en 'De familie Kegge'.

In de 'Camera Obscura' betrapt Beets het Nederlandse volkskarakter op heterdaad. Hij toont zich een scherp observator en geeft ons een indringende kijk op het leven van de negentiende eeuw. Hij beschrijft vol humor en met een voorliefde voor gewone mannen en vrouwen de menselijke zwakheden.

Het tweede deel bevat een inleiding, het commentaar, een biografie van de auteur, de ontstaans- en drukgeschiedenis. Maar ook is opgenomen de reactie op de 'Camera Obscura' van Beets zelf: na vijftig jaar.


Nicolaas Beets (1814-1903) genoot op jeugdige leeftijd al bekendheid als schrijver en dichter. Hij publiceerde de 'Camera Obscura' aan het einde van zijn studie theologie in Leiden, onder het pseudoniem Hildebrand. Bij leven reeds werd hij beschouwd als een groot man. Op jeugdige leeftijd genoot hij al bekendheid als schrijver en dichter.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018