amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Schone Helena - Hughes

De schone Helena

biografie van Helena van Troje

Helena van Troje, »wier schoonheid de Grieken naar de wapens deed grijpen en duizend schepen naar Tenedos liet varen«, is al millennia het symbool voor schoonheid, maar is ook een herinnering aan de verwoestingen die schoonheid teweeg kan brengen.

In de »Ilias en de Odyssee« vertelde Homerus de geschiedenis van Helena, een icoon dat in het geheugen van iedereen gegrift staat. Haar leven vormde een bron van inspiratie voor velen: eeuwenlang werd zij bezongen door onder andere Dante, Chaucer, Leonardo Da Vinci, Marlowe, Shakespeare, Yeats, Berlioz, Strauss en Camus.

Helena van Troje is niet alleen haar biografie, het is ook de geschiedenis van een mythe. Helena staat voor schoonheid, vrouwelijke kracht en verraad. Ze kan de ultieme fantasie van iedere man én iedere vrouw zijn.

Bettany Hughes gaat in Helena van Troje op zoek naar deze vrouw, maar ook naar haar overlevering. Waarom inspireerde ze zovelen? Wat was haar kracht? Hughes laat zien dat Helena door de geschiedenis heen verschillend beoordeeld werd en dat ze telkens anders afgebeeld, al naar gelang de schoonheidsidealen van de tijd.
Bettany Hughes
roman
paperback, 520 blz
isbn 9045849429
9789045849423
prijsindicatie € 27,50
bestel boek
Griekenland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018