amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Pijlen van de Talamanca - Iterson

De pijlen van de Talamanca

Costa Rica

Langzaam schrijft Loretta van Iterson aan een bijzonder oeuvre waarin ze vertelt over haar reizen terug naar het Latijns-Amerika waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. In 'De geur van copal' deed ze Guatemala en Belize aan, in 'Meanders van de Paa-yacu' ondernam ze een tocht door de jungle van Ecuador.

In dit nieuwe boek 'De pijlen van Talamanca' trekt ze door Costa Rica. Wat in al deze boeken fascineert is het gemak waarmee Van Iterson als cultuur- en taalgenoot die tegelijk een vreemdeling is toegang krijgt tot de mensen die haar paden kruisen.

Hun ogenschijnlijke alledaagsheid leggen ze al gauw af en ze doen haast weerloos het opmerkelijk relaas over hun leven. Het resultaat is een mooie reeks portretjes van mensen die tot leven komen in de feilloos opgeroepen sfeer waarin zij hun levens doorbrengen en die ons daardoor naderbij gebracht worden.

Een droevige gepensioneerde romanticus die als nachtwaker het mislukken van zijn huwelijks levens ontboezemt, een jonge Indiaanse die klaagt over stam waarvan ze weg wil maar waaraan ze ook gebonden blijft, een Nederlandse houtpionier die in de binnenlanden van Costa Rica is neergestreken en daar zijn geluk beproeft.

In al haar regels laat Loretta van Iterson de weergaloze pracht van Costa Rica's natuur stralen.
Loretta van Iterson
reisverslag
paperback, 138 blz
isbn 9080150738
9789080150737
prijsindicatie € 11,35
bestel boek
Costa Rica
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018