amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Vormen van de religieuze ervaring - James

Vormen van de religieuze ervaring

Een onderzoek naar het wezen van de mens

De Amerikaan William James - 1842-1910 -, arts, psycholoog en filosoof, publiceerde verscheidene werken, maar geen ervan bracht hem zo langdurige faam als THE VARIETIES OF RELIGIOUS EXPERIENCE - 1902 -. Deze bundeling van een serie gastcolleges in Engeland - Gifford Lectures - zou een monument blijven van wat toen de »godsdienstpsychologie« ging heten.

Volgens James, in de typisch pragmatische, Amerikaanse traditie, moest men godsdienst niet op zijn theoretische bedoelingen en uitgangspunten beoordelen maar op de vruchten. In één zin: Not the roots but the fruits.

In zijn VARIETIES beschrijft James religieuze verschijnselen als bekering, heiligheid, mystiek, gebed maar ook de rol van godsdienst op het gelukkig en ongelukkig zijn van de mens.

William James was de broer van de Britse romanschrijver en essayist Henry James - ?-1916 - ; beiden waren gezegend met een bijzonder schrijf­talent. Menigeen roemt na honderd jaar de VARIETIES, om zijn mooie en heldere beschrijvingen en om het belang dat James in een rationalistische tijd hechtte aan de persoonlijke ervaring in het religieuze. Maar onderzoek en experimenten waar hij altijd zo voor pleitte, voerde James zelf nooit uit.

Zo stelde hij dat een mens zonder religieuze ervaring nooit kan voldoen aan hoge morele eisen als die van liefdadigheid en heldendom. Hierin was hij het tegendeel van Nietzsche die meende dat godsdienst slechts dreef tot passieve gehoorzaamheid en een slavenmentaliteit.

Nog steeds is William James vooral in het Engelse taalgebied in ere, met een Society, een Council, een Association, een tijdschrift, websites, jaarlijkse essay-wedstrijden, awards en prijzen.


De Amerikaanse psycholoog en filosoof William James - 1842-1910 - is een van de grondleggers van het pragmatisme, een filosofische opvatting waarin de menselijke ervaring centraal staat. James verrichtte onderzoek naar emotie en geheugen en onderzocht de relatie tussen religie en karakter.

Vertaling: Johan L. van Tricht & Daniël Mok
William James
godsdienst-wetenschap
paperback
400 blz
isbn 9080730025
9789080730021
Abraxas
prijsindicatie € 29,90
USA
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018