Zwarte met het witte hart - Japin

De zwarte met het witte hart

In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, geschonken aan koning Willem I. De kinderen dienen als onderpand voor een illegale slavenhandel van de Nederlandse regering.

In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed. Ver van hun ouders verleren zij hun taal en hun gebruiken.

Als bezienswaardigheden geďntroduceerd aan het Haagse hof raken zij bevriend niet Anna Paulowna's dochter, prinses Sophie. De vriendschap van de jongens lijdt onder hun noodlottige ontworteling.

Terwijl Kwasi zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag terug te kunnen keren naar zijn volk.

Jaren later, aan het begin van de twintigste eeuw, kijkt de bejaarde Prins Kwasi Boachi vanaf zijn Javaanse theeplantage terug op hun buitengewone levens. Pas dan ontdekt hij het complot waarmee de Nederlandse regering zijn Indische carričre heeft gedwarsboomd.

De zwarte met het witte hart is een van de hoogtepunten uit de naoorlogse Nederlandse literatuur. Deze jubileumuitgave is rijkelijk geďllustreerd en voorzien van een nawoord van de auteur.
Arthur Japin
roman
paperback
408 blz
isbn 9029571772
9789029571777
prijsindicatie € 15,00
bestel boek
      ZzZzZ Nederlands-Indie Nederland Arthur Japin WwWwW
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018