amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Als jij kon kruipen in mijn huid - Jelec

Als jij kon kruipen in mijn huid

Ik houd je hand vast, was je gezicht, leer je hoe je gebit te verzorgen, haal mijn vingers door je haar, kusjes geef ik je, ik masseer je voeten, koud heb je het, in jouw bed naast je slaap ik, ik houd van jou, je bent mijn jongen, ik zal je zien opgroeien, ik zou je het liefst opeten, ze halen je op, ze nemen je mee, niet huilen, zeg je, ik zal altijd jouw jongen zijn: je zwaait.

Tussen de benauwende muren van een internaat, tegen het decor van de laatste Balkanoorlog, verlangen vijf jonge mensen – vier jongens en een meisje – naar een meeslepend en onbezorgd leven. Veroordeeld tot elkaar in een tijdperk waar geluk, plezier of een simpele lach bijna als een doodzonde worden opgevat, zijn ze vastbesloten zich niet aan deze waanzin over te geven. Omringd door een bizarre mensenmassa – bedelende zigeunerkindjes, gefrustreerde onderwijzers, rouwende ramptoeristen – gaan ze op zoek naar zichzelf, naar de liefde en het doel van hun bestaan.

»Als jij kon kruipen in mijn huid« is geen oorlogsroman: het leven van de vijf zestienjarigen loopt zoals het loopt, de gewenning aan het slechte is een voorlopige redding. Ze zitten niet dagelijks in de schuilkelder, ze gaan naar buiten, naar café’s, ze hebben hun eerste sexuele ervaringen, drinken alcohol en roken hun eerste sigaret, zoals ze dat ook zouden hebben gedaan als er geen oorlog was.

Het is een ontroerende bildungsroman over puberliefde en de vele manieren van liefhebben, over hoe je reageert wanneer je in een situatie terechtkomt waarvoor je niet gekozen hebt en die je dag en nacht moet delen met anderen.

Stipo Jelec [1976] is geboren in Foca-Doboj, Bosnië. Hij volgde zijn eerste drama- en danslessen in Zagreb, Kroatië tijdens de oorlogsjaren. Sinds 1992 woont en werkt hij in Nederland, alwaar hij een vervolgopleiding te Amsterdam volgde. Als acteur vertolkte hij diverse rollen bij onder andere Toneelgroep Amsterdam, Hesp Theatermakers en Theater Omega.

Hij was te zien in meerdere films en televisieseries in Nederland en in het buitenland. Als theatermaker – concept, tekst & regie – werkte hij aan verscheidene theaterproducties, onder meer The Tiger en het spraakmakende Seeing is Believing [2003] in samenwerking met Vincent Bijlo. »Als jij kon kruipen in mijn huid« is zijn debuut in de Nederlandse literatuur.
Stipo Jelec
roman
gebonden
334 blz
9050008550
9789050008556
vassallucci
prijsindicatie € 19,95
bestel boek
Bosnie
 
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018