amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Cornelis Jetses

Leven op het platteland

Tekeningen van Cornelis Jetses

Hoe zag het platteland eruit in het begin van de twintigste eeuw? In het boek 'Leven op het platteland' dat al vele malen herdrukt is, wordt op boeiende wijze verteld over dorpswinkels en ambachtelijke bedrijven, over spelende kinderen en de oude dorpsschool en natuurlijk over het leven op de boerderijen.

Het boerenbedrijf had toen een sterk ambachtelijk karakter. Veel boerinnen maakten met hulp van de meid zelf nog boter en kaas. En de knechten maaiden het gras met de zeis en gingen het koren te lijf met scherpgemaakte zichten.

Het leven op het platteland was eenvoudig en overzichtelijk. Wie wilde weten hoe het weer zou worden, keek naar de lucht. En voor weersverwachtingen op langere termijn raadpleegde men de almanak.

Toch is er geen reden om die tijd van vroeger te idealiseren. Ook op het platteland bestonden grote sociale tegenstellingen. Er was een kleine bovenlaag die welgesteld was en de lakens uitdeelde. En daarnaast waren er de armen die in vaak moeilijke omstandigheden leefden.

Auteur Jan A. Niemeijer, biograaf van Cornelis Jetses, sprak voor dit boek met vele oude plattelandsbewoners uit alle windstreken. Met dorpswinkeliers en ambachtslieden, met boeren en knechten. Ook is er veel aandacht voor de kinderen voor wie het platteland een boeiend speelterrein was.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, zijn de schitterende illustraties van de bekende kunstenaar Cornelis Jetses [1873-1955]. Hij heeft in honderden tekeningen en aquarellen vastgelegd hoe men vroeger leefde, woonde en werkte.
Jan A. Niemeijer
cultuur
gebonden, kleur
160 blz
isbn 9043505803
9789043505802
prijsindicatie € 21,50
bestel boek
C. Jetses
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018