amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Cornelis Jetses

Cornelis Jetses als sprookjestekenaar

Cornelis Jetses werd beroemd door zijn historische taferelen en vooral van de tekeningen van Ot en Sien en Afke's tiental. Veel minder bekend zijn de prachtige tekeningen die hij maakte voor de sprookjes van onder anderen Andersen en Grimm.

Jan A. Niemeijer vult deze lacune in Jetses' werk met dit fraaie en kleurrijke overzicht over de beroemde illustrator als sprookjestekenaar.

Men is nog steeds niet uitgekeken op het werk van Cornelis Jetses [1873-1955]. Aan zijn verfijnde tekeningen en aquarellen voegde hij een bijzondere dimensie toe, waardoor ze ook nu nog boeien en fascineren.

Wat ook in zijn sprookjesprenten opvalt, is zijn uitstekende compositievermogen en de knappe verdeling van de objecten over het vlak. Zijn aquarellen zijn prachtig transparant, zodat de donkerste partijen nog doorzichtig blijven en de helderste kleuren warm en feestelijk opbloeien.

In zijn illustraties paart hij monumentaliteit aan speelse beweeglijkheid. Altijd ademen zijn tekeningen sfeer.

Jan A. Niemeijer uit Groningen is de absolute kenner van het werk van Cornelis Jetses. Hij publiceerde eerder de titels »Uit het schetsboek van Cornelis Jetses«, »Kinderen van het platteland«, »Toen je nog op straat kon spelen«, »Leven op het platteland« en de geïllustreerde biografie »De wereld van Cornelis Jetses«.
J.A. Niemeijer
biografie
gebonden
95 blz
isbn 9059772253
9789059772250
prijsindicatie € 22,50
bestel boek
CcCcC Cornelis Jetses Friesland prentenboek schoolplaat JjJjJ
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018