amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jung - Deirdre Bair

Jung

Een biografie

De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961) wordt met Sigmund Freud tot de belangrijkste psychaters van de vorige eeuw gerekend. In deze biografie werpt Deirdre Bair een nieuw licht op leven en werk van deze icoon van de twintigste eeuw. Behalve met nieuwe interpretaties van bekende feiten komt ze in dit boek met het eerste gedocumenteerde relaas van Jungs politieke activiteiten tussen 1930 en 1945. Ook geeft ze een genuanceerde beschouwing van Jungs vermeende antisemitisme.

Een fascinerend element van het boek vormen de fragmenten uit de dagboeken van Jungs patiŽnten waarin ze hun analyse beschrijven. Tot nu toe is nooit iets vrijgegeven van de gegevens die Jung zelf van zijn patiŽnten bijhield, en dus geven deze persoonlijke getuigenissen een fascinerend inzicht in de manier waarop Jung met zijn patiŽnten omging.

Deirdre Bair slaagde erin veel meer informatie over Jung van diens gewoonlijk nogal terughoudende erfgenamen los te krijgen dan eerdere biografen. Twee kleinzoons doken in de familiearchieven en drongen er bij andere familieleden op aan zich voor Bair open te stellen.

Daarnaast interviewde ze drie van de vier kinderen van Jung die nog in leven zijn, evenals het merendeel van de kleinkinderen die hem hebben gekend. Alles bij elkaar is Bairs biografie een helder, toegankelijk en uitstekend gedocumenteerd boek over een intrigerend mens en een fascinerende wetenschapper.
Deirdre Bair
biografie
gebonden
848 blz
isbn 9023411986
de bezige bij
prijsindicatie € 55,95
bestel boek
Zwitserland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018