amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas

Rudy Kousbroek

boeken - literatuur

Verborgen verwantschappen - Rudy Kousbroek

Als het over Parijs en niet-Franse schrijvers gaat, worden in de reisgidsen altijd dezelfde voorbeelden genoemd. Hemingway, Fitzgerald, Joyce, Beckett, heine, Wilde. Nooit lees je iets over grote schrijvers als bijvoorbeeld Saul Bellow of 'onze eigen' Willem Frederik Hermans en Rudy Kousbroek, die toch ook in parijs hebben geleefd.

De sporen van Hermans in Parijs was ik al eens nagegaan, maar van Bellow en Kousbroek nog niet. In het geval van Kousbroek liet ik me inspireren door het hoofdstuk Bougnat uit zijn fotosyntheseboek Verborgen verwantschappen.

Hij toont een foto van Doisneau van een café annex kolenhandel in de Rue de la Tombe-Issoire in het 14de arrondissement.

Spoorzoeken - Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 24/05/2013, 24
Marie, aime-le

Het gebeurde anderhalf jaar geleden, een avond in december. In het Théatre national de l'Odeon in Parijs gaat een opvoering beginnen van Le Roi se meurt, van Ionesco. Er is nog geroezemoes in de zaal, sommige mensen zoeken nog naar hun plaatsen; dan gebeurt er iets dat de aandacht trekt : een jongeman is bezig vanuit de zaal het toneel op te klimmen. ...

»Dit is geen onderdeel van de voorstelling,« zegt hij, niet hard maar goed verstaanbaar, »ik heb alleen maar te vertellen dat ik verliefd ben op een meisje, en ze houdt niet meer van me. Ze zit daar ...«

De relatie tussen ouders en kinderen is in iedere cultuur een intiem en voor buitenstaanders ontoegankelijk gebied. Ik heb het grootste deel van mijn leven in Frankrijk gewoond; mijn dochter is er opgegroeid en heeft er schoolgegaan tot en met haar eindexamen; ik heb heel wat Franse kinderen meegemaakt en er is geen twijfel aan : ze zijn veel beleefder en gehoorzamer dan Nederlandse kinderen.

Nederland : een bewoond gordijn
De magische driehoek - Rudy Kousbroek, wat en hoe in de liefde, blz 5, 6 <<
Rudy Kousbroek
Parijs
A... B... C...
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018