amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Shira Keller - M.

M.

Shira Keller

M. staat voor Markus Prins, de docent Klassieke talen op de middelbare school van Leah Rosenberg. Ze is gevormd door haar gelukkige relatie met haar joodse grootouders en haar complexe band met haar ouders. Leah krijgt een verhouding met haar leraar en ontmoet hem elke dag bij een kerk. Hij breekt het af als zijn vrouw een tweede kind krijgt. Als Leahs ouders achter de affaire komen en het ook aan haar school en Markus' vrouw bekend maken, draait Markus door.

Leah kan zich jaren later, wanneer ze een tentoonstelling van haar beeldhouwwerk aan het voorbereiden is, maar moeilijk herinneren wat werkelijk gebeurd is in die tijd en begint een innerlijke zoektocht. Mooie verhaallijn, met prachtig symbolische vergelijkingen tussen sprookjes, Griekse mythologie en Leahs leven. Soms wat té ver in het vage doorgetrokken waardoor de lezer moeite heeft bij het hoofdverhaal te blijven en zoekt naar houvast. - Marieke van Middelkoop
»Kan ik deze week een keer met u spreken ?« schrijft de 15-jarige Leah Rosenberg onder aan haar proefwerk Latijn. Tot haar verbazing krabbelt Markus Prins, haar nieuwe leraar, op hetzelfde velletje terug : »Vanmiddag half vier, bij de oude kerk ?«

Wat begint als een ongemakkelijke kennismaking tussen leraar en leerling, groeit uit tot een dagelijkse ontmoeting onder een vastgeroeste kerkklok, waar twee geliefden zich terugtrekken in een wereld waarin voor anderen geen plaats is. Tot er op een dag een dramatisch einde komt aan hun samenzijn.

Jaren verstrijken, nooit heeft Leah met iemand over haar eerste liefde gesproken. Heeft de hartstocht tussen haar en M. werkelijk bestaan ? Of heeft ze al die jaren een illusie met zich meegedragen ? M. is een aangrijpende roman over liefde en vergankelijkheid.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018