amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Geluk - György Konrád

György Konrad
historische roman
paperback
160 blz
isbn 9023414756
de bezige bij
prijsindicatie € 15,00

Geluk

In 'Geluk' herinnert György Konrád zich twee cruciale periodes uit zijn jeugd: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse tijd. Allereerst vertelt hij over 'het avontuur om in leven te blijven'.

Nadat zijn ouders in mei 1944, toen hij elf jaar was, waren gearresteerd door de Gestapo, lukte het hem de plaatselijke machthebbers om te kopen. Eén dag voordat opsluiting in het getto en transport naar Auschwitz dreigden, mochten György en zijn zus naar familie in Boedapest vertrekken. Ze zijn gegaan, daar ondergedoken en in leven gebleven.

Daarna volgt het verhaal over de emotionele en wrange tijd na de oorlog. Samen met zijn oudere zusje Eva verliet hij het door Sovjetsoldaten bezette Boedapest, in de hoop zijn ouderlijk huis terug te vinden.

In een onttakeld en gedesoriënteerd Hongarije maakten zij de barre tocht naar hun geboortedorp, naar hun ouderlijk huis, naar het vreedzame bestaan van vroeger. De reis duurt een week. 'Ik was niet op reis, ik ging naar huis, het was geen vlucht, het was thuiskomst. De zoektocht naar het verloren paradijs'.


meer boeken over Boedapest boeken van György Konrad
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018