amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Nicole Krauss amerigo.nl boeken
Geschiedenis van de liefde - Krauss Het grote huis - Nicole Krauss
Man komt kamer binnen - Krauss
Nicole Krauss
Nicole Krauss
roman

literatuur
Gote huis - Krauss
In de imaginaire wereld van de literatuur hebben de dingen een betekenis die ze in onze eigen wereld niet hebben. Dat is een grote troost.

Nicole Krauss
Nicole Krauss debuteerde in 2002 met Man komt kamer binnen, over een jonge hoogleraar die bij een hersenoperatie het overgrote deel van zijn geheugen kwijtraakt, op zijn jeugdherinneringen na. Zijn vrouw, zijn vrienden, zijn werk : alles doet hem even vreemd aan. Met dit debuut plaatst Nicole Krauss zich in n keer op de voorgrond van de Amerikaanse letteren, schreef Susan Sontag.

Het grote publiek leer Krauss kennen door haar tweede roman, die in meer dan 35 landen is uitgebracht. De geschiedenis van liefde [2005] is het verhaal van de tachtigjarige Leo Gursky, die in zijn jeugd in Polen verliefd werd op een meisje en voor haar een liefdesverhaal schreef. En het gaat over de veertienjarige Alma.

Krauss gaf Alma de oorspronkelijke achternaam van haar grootmoeder : Mereminski. En de bijzonderheden van haar vlucht uit Duitsland - alsbegeleidster van een boot vol kinderen met wie ze in 1939 de overtocht van Gdansk naar Engeland maakte - verwerkte ze in haar nieuwe roman, Het grote huis.

bron : Boek, interview - Nicole Krauss, januari/februari 2011, pagina 24.
Hongarije
Polen
Rusland
USA
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018