amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Hazelhoeve
De Hazelhoeve uit het boek Michiel van de Hazelhoeve

Michiel van de Hazelhoeve

Astrid Lindgren - auteur
Philip Hopman - illustraties
vertaald uit het Zweeds door Rita Törnqvist-Verschuur
Astrid Lindgren Bibliotheek [3] van Ploegsma Uitgeverij

Bij Michiel gaat alles altijd verkeerd, waardoor hij in allerlei vreemde situaties verzeild raakt.


Michiel van de Hazelhoeve

inhoud van het boek
Michiel zet alles op z'n kop
Michiel laat de poppetjes dansen
Michiel zet z'n beste beentje voor

bestel boek

In Zweden en in Duitsland heet Michiel : Emil. In het Zweeds heet Michiel van de Hazelhoeve : Emil i Lönneberga. In het boek ligt de boederij in het dorp Bovenbergen. De films van Emil zijn opgenomen in het gehucht Katthult, even ten noorden van Mariannelund.

In Bovenbergen in Zuid-Zweden woonde eens een jongen die Michiel heette, Michiel van de Hazelhoeve. Hij was een echte wildebras, en koppig was hij ook. Lang niet zo aardig als jij. Maar hij zag er wel aardig uit, ja dat toch wel. Als hij tenminste geen keel opzette.

Michiel woont niet alleen op de Hazelhoeve. Hij woont er met zijn vader, Anton Svensson, en zijn moeder Alma Svensson, en zijn kleine zusje Ida. Daarnaast woont er een knecht die Alfred heet en een koemeisje dat de naam Lina draagt.

Op zondag 10 juni was er feest op de Hazelhoeve. Er zouden een heleboel mensen komen uit Bovenbergen en ook uit andere dorpen in de omtrek. Ida boog haar hoofd zo ver naar achteren als ze maar kon en keek naar de vergulde bal boven op de vlaggestok. »Wat hoog hè ?« zei ze. »Van boven kan je misschien Mariannelund wel zien liggen«. Michiel dacht na. Maar niet lang. Daar hing ze nu keurig netjes in de top te bengelen. »Zie je Mariannelund ? « schreeuwde Michiel naar boven. »Nee !« schreeuwde Ida terug. »Alleen Bovenbergen maar.«

Houtsnijwerk van Emil van de Hazelhoeve
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2016