amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Varken in het paleis - Tessa de Loo

Een varken in het paleis

In 1809 maakte lord Byron, eenŽntwintig jaar oud, in gezelschap van zijn vriend John Cam Hobhouse een Grand Tour, zoals onder, studenten uit de aristocratie en hogere kringen gebruikelijk was ter afsluiting van een universitaire studie. Byron, eigenzinnig en onvoorspelbaar als hij was, deed iets ongebruikelijks: hij maakte een tocht te paar door Epiros en Zuid-AlbaniŽ, gebieden die zelden bereisd werden door vreemden en als gevaarlijk bekend stonden.

Toen het de even beminnelijke als wrede Ali Pasja, de toenmalige heerser, ter ore kwam dat er een adellijke Engelsman op zin grondgebied vertoefde, stond hij erop dat deze hem in zijn paleis in TepeleniŽ zou bezoeken. Over de luxueuze logeerpartij bij Ali Pasja schreef Byron een fascinerende brief aan zijn moeder, waarin hij laat weten hoe diep hij onder de indruk was van de oriŽntaalse pracht en het bizarre mengsel van Albanese ruigheid en Turkse hoffelijkheid.

Tessa de Loo las die brief bijna twee eeuwen later en raakte bezeten van de gedachte mee te willen naar Ali Pasja. Daarom volgde ze Byron en Hobhouse in de herfst van 1996, wisselend te paard en te voet, over het oorspronkelijke pad in de bergen dat vooral in AlbaniŽ nog grotendeels intact is.

In 'Een varken in het paleis' mengt Tessa de Loo vele genres - dat van het reisverhaal, het romaneske avontuur, de biografie en de historische documentaire -tot een meeslepend boek.
Tessa de Loo
roman
paperback
258 blz
9029528079
Arbeiderspers
prijsindicatie € 12,50
bestel boek
Albanie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018