amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Alles voor het eerst - Manguel

Alles voor het eerst

geen verjaardagsbrief voor Cees Nooteboom

Alberto Manguel

Alberto Manguel is een groot bewonderaar van het werk van Cees Nooteboom. In Alles voor het eerst leidt hij ons door de wereld van zijn vriend en laat hij zien dat bij Nooteboom de verzonnen werkelijkheid de bestaande werkelijkheid wordt. De wereld als een landkaart waar de grenzen steeds van verschuiven. Manguel toont ons een intellectuele reis door de verbeelding, een constant gesprek tussen schrijver en lezer waarbij onze wereld alinea na alinea opnieuw wordt geconstrueerd.
vertaald door Auke Leistra
Alberto Manguel [1948] is een Argentijnse essayist [en vertaler, journalist, bibliofiel] die een groot beschouwelijk oeuvre bijeen schreef over de omgang met kunst : het ontdekken van het verhaal in en achter ieder kunstwerk. Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Cees Nooteboom [1933] schreef hij Geen verjaardagsbrief, een lang essay over Nootebooms werk, over de reis als metafoor en hoe de bereisde wereld in Nootebooms oeuvre de echte wereld vervangt.

Manguel verstaat de kunst van het bewonderen, wat na 7 van de 47 pagina's tekst lichtelijk begint te irriteren, temeer daar hij associatief te werk lijkt te gaan, zelf gretig zwerft door Nootebooms wereld, veel kennis van werk en persoon veronderstelt en daarbij weinig structuur hanteert. Zijn veelvuldig gedemonstreerde eruditie staat buiten kijf. Voor adepten van de wereldberoemde Cees Nooteboom is dit waarschijnlijk een verrukkelijk geschenk. drs. Cees van der Pluijm
9023478517 - 9789023478515
Cees Nooteboom
A... B... C...
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018