amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Rode Korenveld - Mo Yan

Rode Korenveld

boek
roman
9789046140086

Mo Yan

In een afgelegen streek in China leiden de boeren in de jaren dertig een hard bestaan. De Chinezen strijden niet alleen tegen de Japanse bezetter, maar ook tegen elkaar. De dieprode korenvelden - generaties lang symbool voor het leven en geluk - danken hun kleur steeds minder aan de gloed die er in de oogsttijd overheen ligt, en steeds meer aan het bloed dat er vloeit.
het Rode korenveld van Mo Yan [1956] is in het Westen vooral bekend geworden door de verfilming door Zhang Yimou onder dezelfde titel, die ook in Nederland grote indruk heeft gemaakt.

De al even indrukwekkende roman beschrijft het aangrijpende en gruwelijke relaas van het verzet tegen de Japanse bezetter in een klein dorp in de provincie Shandong in de jaren 1939-1941. Het verhaal van de overval op een Japans konvooi en de wraak van de Japanse troepen wordt doorweven met daarmee samenhangende episoden uit de geschiedenis van de familie van de verteller, wiens grootvader de overval leidde en wiens grootmoeder daarbij omkwam.

De schrijver schetst een soms hallucinerend beeld van de traditionele Chinese plattelands-samenleving met haar kleurrijke huwelijks- en begrafenis-gebruiken, met haar wrede bijgeloof en wijdverspreide banditisme, en met haar heftige passies.

De Nederlandse uitgave is gebaseerd op de Amerikaanse uitgave en uitstekend uit het Engels vertaald door Peter Nijmeijer en Hans van den Waarsenburg.
Wijnrepubliek - Mo Yan
Kikkers - Mo Yan
Mo Yan
Nobelprijs literatuur
China
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018