amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Wijnrepubliek - Mo Yan

Wijnrepubliek

boek
roman
9789046140598

Mo Yan

De wijnrepubliek is een spectaculaire literaire prestatie van de auteur van »Het rode korenveld«. Het is niet alleen een felle aanklacht tegen de bloedige gebeurtenissen in China in 1989, maar ook een venijnige en humoristische aanval op de Chinese regering.
Dit is een complexe, avant-gardistische roman met verschillende door elkaar lopende verhaallijnen. Het hoofdverhaal gaat over een Chinese opsporings-ambtenaar die erop uit gestuurd wordt om geruchten over ernstige corruptie - waaronder kannibalisme - te onderzoeken maar zelf in een web van overmatig drankgebruik, overspel en moord verstrikt raakt.

Daartussendoor is een fictieve correspondentie geweven tussen de auteur Mo Yan en een bewonderaar de amateurschrijver Li Yidou. Een aantal verhalen van deze Li, die eveneens corruptie als thema hebben, zijn ook opgenomen in het boek.

Auteur Mo Yan [1956] behoort tot de belangrijkste schrijvers in het huidige China en is in het westen bekend vanwege de verfilming van zijn roman »Het Rode Korenveld«. De ingenieuze structuur en steeds wisselende schrijfstijlen maken dit boek niet gemakkelijk maar wel bijzonder. Voor de goede verstaander zit het vol satire, absurdisme, en politieke toespelingen.

Biblion recensie - I. d'Hooghe
Rode Korenveld - Mo Yan
Kikkers - Mo Yan
Mo Yan
Nobelprijs literatuur
China
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018