amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas

Zomer van 1823 - Geert Mak

Geert Mak
& Marita Mathijsen
paperback
288 blz
isbn 9040095132
9789040095139
isbn 60 kleurenfoto's
Waanders
prijsindicatie € 22,95

bestel boek

De zomer van 1823

dagboek van zijn voetreis door Nederland

Zomer 1823. Twee Leidse studenten maken een soort inspectietocht door Nederland: de stijfdeftige Dirk van Hogendorp en de latere schrijver Jacob van Lennep. Ze wandelen door een land dat voor ons bijna onherkenbaar is. Een derde van het land is nog pure woestenij, de wegen zijn vaak enkel modder, veel steden liggen vol mestvaalten en als ’s avonds de poorten sluiten, heerst buiten een totale duisternis.

Kort daarna zal alles veranderen, met kanalen en straatwegen, spoortreinen en stoommachines, tot uiteindelijk een Nederland dat wij herkennen. Maar Van Lennep staat nog voor het begin als hij in 1823 door Nederland wandelt om de mentaliteit van de bevolking te onderzoeken. Hij laat ons de sfeer, de kleur, de waarden en normen uit die tijd ervaren. Omdat Van Lennep de reis zeer uitgebreid en met veel oog voor detail beschrijft, is het dagboek een uniek document waaruit eindeloos geput kan worden om meer te weten te komen over de in die tijd heersende opvattingen over landschappen, economische situaties, sociale codes, kortom de stand der natie.

In zijn inleiding neemt Geert Mak ons mee van het Nederland van toen naar het Nederland van nu. Aan de hand van Van Lennep reconstrueert hij een voorbije tijd en laat hij zien hoe die tijd tot de dag van vandaag sporen nalaat, uiterlijke sporen, maar ook de sporen die zich hebben geworteld in ons karakter en onze denkwijze.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018