amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Alle verhalen - Marquez

Gabriel Garcia Marquez
verhalen
gebonden
624 blz
isbn 9029072512
Meulenhoff
prijsindicatie € 27,50

bestel boek

Alle verhalen van Gabriel García Marquez

Voor het eerst zijn in dit boek alle schitterende korte en langere verhalen van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Marquez (Aracataca 1928) bijeengebracht. Vroege verhalen waarin Marquez in speelse en wrede, maar vooral absurde vertellingen probeert de onwerkelijkheid werkelijkheid te laten worden, zoals 'Ogen van een blauwe hond' en 'Tubal-Kaïn smeedt een ster', dat voor deze bundel voor het eerst in het Nederlands werd vertaald.

Of de verhalen die zich afspelen in het legendarisch geworden Macondo, 'een soort vergrootglas van de Latijns-Amerikaanse werkelijkheid'. 'De uitvaart van Mamá Grande' is bijvoorbeeld een satire op de plaatselijke matriarchale maatschappij -mannen zijn bij García Marquez gewoonlijk zwakkelingen, fantasten en dromers, de vrouwen hebben eerder standvastige karakters.

In Macondo spelen ook verhalen als 'In ons dorp zijn geen dieven' en 'Een dinsdagsiësta'. Het fameuze verhaal van 'De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Eréndira en haar harteloze grootmoeder' vertelt de geschiedenis van een onschuldig hoertje dat op barbaarse wijze wordt geëxploiteerd door haar kolossale grootmoeder. En ten slotte zijn er twaalf verhalen die achttien jaar met de schrijver over de wereld heben gezworven, van schrijftafel naar schrijftafel.

Deze verhalen gaan over de voor Latijns-Amerikanen vreemde realiteit van Europa. De thema's eenzaamheid, liefde en dood (in allerlei bizarre verschijningsvormen) maken ze tot typische Márquez-verhalen, luchtig van toon en opzet, maar zich afspelend in die sfeer waar het alledaagse en het lugubere elkaar geheel en al doordringen.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018