amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Bijbel volgens Matsier - Matsier

Nicolaas Matsier
bijbels handboek
paperback
248 blz
isbn 902341005X
de bezige bij
prijsindicatie € 12,50


bestel boek

De bijbel volgens Matsier

Aan de protestantse jeugd van Nicolaas Matsier kwam, niet altijd tot zijn vreugde, nogal wat verplicht bijbellezen te pas. De afgelopen jaren is de schrijver ertoe overgegaan de boeken nog eens te lezen, en nu echt goed: als de grote literatuur die de bijbel op vele plaatsen nu eenmaal is.

Matsier is vooral geïnteresseerd in de verhalende en poëtische kracht van de bijbel - aspecten die tot nu toe, en zeker in de Nederlandse traditie, onderbelicht zijn gebleven. Daarbij toont hij zich een verfrissend en open lezer, met oog voor detail en voor de uitgekiende literaire stijlmiddelen die in de bijbel zijn toegepast.

Het levert vele nieuwe inzichten op, verhelderend maar vaak ook geestig: 'Tot in zijn naam toe is Mozes een nieuwkomer. En al in zijn - Egyptische - naam lijkt de ironie de boventoon te voeren. Mozes heet namelijk alleen maar: Zoon-Van. Vertaald Nederlandse termen zou hij ...sma of ...inga kunnen heten.' Misschien zou je zelfs kunnen zeggen dat hij stippeltje, stippeltje, stippeltje heet.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018