amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Tweemaal Marienburg

Cynthia McLeod
historische roman
paperback
isbn 9054290862
prijsindicatie € 18,15

bestel boek

Tweemaal MariŽnburg

Omstreeks 1880 kocht de Nederlandsche Handel Maatschappij plantage MariŽnburg op en maakte die tot de grootste suikeronderneming in Suriname. Het zware veldwerk werd verricht door contractarbeiders, die uit het voormalig Brits-IndiŽ en Java werden gehaald. De arbeiders kwamen in opstand tegen uitbuiting en onderdrukking, met name in 1902, waarbij de directeur vermoord werd. Om de opstand te bedwingen werd op onschuldigen geschoten.

Waren het bizarre ongelukken, die daarna gebeurden ? Of was het gepraat over vergelding, payman [Sranan], kwalat [Javaans] of karma [Sarnami] gewoon bijgeloof van een Ľprimitieveę niet-westerse bevolking ? Jetje Bergen groeit als kind van de boekhouder temidden van het tumult op. De angst laat haar niet los. Als zij later, als doktersvrouw naar Mariënburg teruggaat, blijkt dat de vroegere gebeurtenissen nog steeds hun tol eisen.

Deze spannende roman is gebaseerd op waar gebeurde feiten en bevat heel weinig fictie. Wat is het lot van de onderneming MariŽnburg ? Het eens zo rijke suikerland produceert nu zelfs voor eigen gebruik niet eens een korreltje suiker meer. Kwalat ? Karma? Payman ?

meer boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018