amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Half leven - V.S. Naipaul

V.S. Naipaul
roman
paperback
215 blz
isbn 9045006863
atlas
prijsindicatie € 18,15


bestel boek

Een half leven

In een uithoek van India waar de onafhankelijkheidsbeweging nog geen grote rol speelde, kwam de vader van Willie Chandran in opstand tegen de toekomst die op grond van zijn hoge kaste voor hem was uitgestippeld. Hij gaf gehoor aan de oproep van Mahatma Gandhi om het Britse onderwijs te boycotten, trouwde met een onaantrekkelijke vrouw uit een lage kaste en keerde zo de voorouderlijke traditie de rug toe. De gevolgen hiervan zag hij als een vorm van zelfopoffering.

Willie Chandran rebelleert op zijn beurt tegen zijn milieu. Hij gaat studeren in Londen, waar hij terechtkomt in het naoorlogse immigrantenwereldje, de seksualiteit verkent en zich bekwaamt in het schrijven van verhalen die hij niet zelf bedenkt.

Als hij kennismaakt met Ana, een plantersdochter uit een Portugese kolonie in Afrika, voelt hij zich voor het eerst geaccepteerd en geliefd, zonder kaste- of rassenvooroordeel. Maar ook het leven van Ana in het plantersmilieu tijdens de laatste decennia van het kolonialisme kan hij niet blijvend delen.

In Een half leven belicht V.S. Naipaul opnieuw de menselijke zoektocht naar liefde en erkenning.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018