amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Scheepsjournaal - Nooteboom

Scheeps journaal

boek
reisverhaal
9789023453949
prijsindicatie € 23,90

Cees Nooteboom

Cees Nooteboom reist per schip van Mauritius en Réunion naar Zuid-Afrika, en dan weer van Valparaíso via Kaap Hoorn naar Montevideo en over de weg door het noorden van Argentinië naar Bolivia.

Andere reizen voeren hem naar de meest noordelijke stad op aarde, Kirkenes, en de meest zuidelijke, Ushuaia. Hij gaat naar India en het tropische noorden van Australie, waar in 1942 een Nederlands Pearl Harbor heeft plaatsgevonden, een nu bijna vergeten oorlogsdrama.

Jorge Luis Borges, Juan Carlos Onetti, Pablo Neruda : zijn reizen zijn doortrokken van literatuur en geschiedenis. Als hij scheepgaat in Zuid-Amerika denkt hij onvermijdelijk aan Slauerhoff : »Vanaf het dek moet hij dan, net als ik nu, de langzaam oplopende hellingen van de stad gezien hebben, met ver daarachter de witte toppen van de Andes.«

Cees Nooteboom beoefent meer literaire genres maar munt uit in poezie en reisverhalen. In weerwil van de titel bevat Scheepsjournaal slechts twee gedeelten die een scheepsreis als basis hebben.

Samen met vijf andere delen, die de lezer meevoeren naar o.m. India, Mexico, Australie en Indonesie, betreft het deels eerder gepubliceerde verhalen met een hoge dichtheid aan informatie. Die strekt zich uit tot beschrijvingen van steden en landschappen; gedachten over de tijd en de dood; confrontaties met oude en nieuwe kunst; citaten van collega's en vooral historische feiten, die meestal teruggaan op weinig bekende, maar daarom niet minder dramatische gebeurtenissen.

Het harmonieus samengaan van zoveel aspecten kan volledig op het conto van zijn bindende stijl geschreven worden, die een sterk beroep doet op de zintuiglijke waarneming, vaak zelfs overgaat in poetisch proza. Dat het resultaat toch helder overkomt is zijn grootste verdienste. Scheepsjournaal, dat ook foto's bevat, is niet Nootebooms sterkste reisboek, maar kan zich nog altijd meten met het beste in het genre. - Albert Hagenaars

9023453948
9789023453949
eBoek
9023472713
9789023472711
VPRO Bob den Uyl Prijs 2011
 
Cees Nooteboom
Argentinie
auteurs
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018