amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Rien Poortvliet
diverse auteurs
prentenboek
32 x 28 cm
gebonden, kleur
160 blz
isbn 9024289297
9789024289295
prijsindicatie € 19,95

Wereld van Rien Poortvliet - Poortvliet
De wereld van Rien Poortvliet

Zeventig jaar na zijn geboorte verschijnt dit gedenkboek over de wereld van kunstenaar Rien Poortvliet. In dit prachtige boek vertellen vrienden en dierbaren zoals zijn vrouw Corrie, zijn zonen Harm en Tok, en zijn Duitse vriend Horst Reetz hun verhalen over Rien.

Er is een biografie opgenomen en het boek vertelt bijzonderheden over zijn techniek en zijn onderwerpen. Bijzonder zijn de opgenomen fragmenten uit zijn deels geschreven, deels getekende dagboeken. Ook foto's uit het familiealbum geven een intiem beeld prijs.

Meer dan die verhalen, vertellen zijn tekeningen over de wereld van Rien Poortvliet. Wat hem interesseerde, leefde dicht om hem heen. Hij bezag zijn omgeving met liefde volle toewijding en aandacht. Zijn voorkeur voor het afbeelden van het zichtbare is een traditie die in de Lage Landen al drie eeuwen bestaat.

In dit boek komen voorstellingen van hedendaags leven, portretten van mensen, landschappen en dieren of schetsen van het heden tot leven. Poortvliet schilderde als Potter, Ruysdael, Van Ostade of Hals.

De vorm voor zijn eigen boeken was uniek. In zijn boeken ondersteunden tekeningen niet de tekst, maar korte teksten wijzen op het wezenlijke in het afgebeelde en verklaren wat er gebeurt.

In dit boek zijn veel onbekende tekeningen en illustraties opgenomen. Sommigen zijn slechts bekend van oude kalenders, of zijn gepubliceerd in het Duitse blad »Wild und Hund«. Er zijn oude cartoons opgenomen, ongepubliceerd werk en illustraties uit oude (jeugd)boeken.

De wereld van Rien Poortvliet zal voor velen een onmisbare aanvulling zijn van zijn oeuvre, maar voor anderen een eerste kennismaking met een geweldig kunstenaar !

boeken van Rien Poortvliet
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018