amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas

Leven en werken van de kabouter

kabouter prentenboek
Rien Poortvliet
hardcover
212 blz
isbn 9047508300
9789047508304
prijsindicatie € 24,99

Leven en werken van de kabouter - Rien Poortvliet
In 1976 verscheen de eerste druk van Het leven en werken van de kabouter. Na de 59 herdrukken destijds verschijnt nu opnieuw en onveranderd de zestigste druk. De auteur beschrijft met bijna ongebreidelde fantasie hoe in bossen en velden kabouters leven, opgroeien, in hun levensonderhoud voorzien en met elkaar, de dieren en de planten verkeren.

De fantasierijke lay-out bestaat voor meer dan de helft uit kleurige illustraties, tekeningen, plattegronden en werktekeningen. Rond de illustraties zijn teksten opgenomen in geschreven of gedrukte letters. Veel mensen zullen moeite hebben met de geschreven teksten.

De verhalen vielen destijds in de smaak bij het grote publiek. Het boek werd in veel talen vertaald en Poortvliet genoot internationale belangstelling. Hij was een graag geziene gast op de televisie. Het boek werd verfilmd als tekenfilm. Toch was er ook negatieve kritiek. Men vond zijn beschrijving van het leven van kabouters te menselijk; de magie, het sprookjesachtige ontbrak.

Voor klein en groot een aardig naslagwerk om met bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen [vanaf ca. 4 jaar] te bekijken. Gezien het moeilijke en soms plechtige taalgebruik kunnen jongeren vanaf ca. 12 jaar het pas zelf lezen.

NBD|Biblion recensie - Cecile Beijk-van Daal   -   boeken van Rien Poortvliet
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018