amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Hondsgras of Het gelazer - Raymond Queneau

Hondsgras of Het gelazer

Een boek als HONDSGRAS is, net als alle grote kunst, op honderd manieren te bekijken. Maar als we alle voorkennis simpelweg overboord zetten, kunnen we genieten van een origineel geschreven verhaal met een vermakelijke ontwikkeling en originele personages.

Een scčne als het bruiloftsdiner vertelt in mijn ogen meer over de mens dan menig sociaal-psychologisch handboek. Saturnins heideggeriaanse gemeier zou verplichte kost moeten zijn voor studenten filosofie. Linguďsten krijgen een fraaie illustratie voorgeschoteld van Queneaus opvatting dat grondige communicatie tussen mensen via het gesproken woord praktisch onmogelijk is.

In Griekenland werd Queneau geconfronteerd met het verschil tussen de geschreven en gesproken taal. Daarvandaan was het een kleine stap naar zijn poging om beide met elkaar te verzoenen. Of hij ooit gedroomd heeft dat zijn aanpak navolging zou krijgen valt te betwijfelen. Uiteindelijk is zijn ludieke of anarchistische, maar in elk geval komische spelling en woordaanelkaarplakkerij een van zijn handelsmerken geworden, dat geen school heeft gemaakt - behalve tot op zekere hoogte bij zijn Nederlandse vertaler.
Raymond Queneau
roman
paperback, 300 blz
9045006448
atlas
prijsindicatie € 19,90
Parijs
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018