amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Zondag des levens - Queneau

Raymond Queneau
roman
paperback
219 blz
isbn 9074328369
9789074328364
ijzer
prijsindicatie € 20,50

De zondag des levens

"Met zijn niet bewust grijsblauwe ogen en zijn niet bewust elegant omwikkelde beenkappen droeg soldaat Bru heel naïef al het nodige met zich mee om in de smaak te vallen bij een jonge juffrouw die niet helemaal jong meer was en ook niet helemaal juffrouw. Het ontging hem.
Julia kneep haar zus Chantal in de arm en zei:
'Dristie.'
Weggedoken achter een brutale berg knopen en klosjes, zwijgend, zagen ze hem voorbijkomen.

Valentin Bru wordt korte tijd later inderdaad aan de haak geslagen door de juffer van rijpere leeftijd die zit te gluren achter de klosjes garen. Na de bruiloft constateert het echtpaar dat er vanwege de winkel geen huwelijksreis mogelijk is. Dan moet Valentin maar alleen...

Ziedaar het begin van deze geschiedenis met onbestemde hoofdpersonen die onbestemde gebeurtenissen beleven in een onbestemde wereld. De vaste ingrediënten van Queneaus romans.

Het verhaal is onmogelijk samen te vatten, hoewel het een onverbiddelijke logica heeft. De lichte toon en de liefdevolle beschrijvingen laten zich nog het best vergelijken met de naïeve, spontane vrolijkheid die te zien is op oud-Hollandse schilderijen. Sommigen fluisteren dat er allerlei diepzinnigheid in Queneaus boeken te vinden is, maar in eerste instantie ontmoet de lezer sympathieke personages, humor en virtuoos taalspel.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018