amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Ik heb nooit iets gelezen en alle andere fragmenten

Ik heb nooit iets gelezen en alle andere fragmenten

Weg met de onzin! Deze gedachte lijkt het literaire werk van Karel van het Reve (1921-1999) te overheersen. Jegens alles wat niet direct begrijpelijk was, koesterde hij een diep geworteld wantrouwen. Zijn lezers missen hem node: onzin en duisterheden genoeg maar niemand die er zo over kan schrijven als Van het Reve.

Gelukkig heeft Van het Reve veel meer geschreven dan gepubliceerd. Uit zijn nalatenschap heeft zijn familie fragmenten gekozen die, aangevuld met fragmenten uit de bestaande bundels, nu gebundeld zijn in IK HEB NOOIT IETS GELEZEN.

De liefhebbers zullen weer vele overtuigende, van scherpzinnigheid en milde ironie getuigende prachtzinnen aantreffen waar Karel van het Reve het patent op had.

Net als voor zijn postuum verschenen bundel ACHTERAF (1999) geldt voor deze nieuwe bundel dat de schrijver er zelf het plan voor had, maar aan de uitvoering ervan helaas niet meer is toegekomen.

In de Universiteitsbibliotheek trof ik mijn oude leermeester. Hij drukte mij glimlachend de hand en zei in het Russisch: "Karel Gerardszoon, wees gezond. Weet gij dat ik dood ben?"
Karel van het Reve
notities
paperback
360 blz
9028209956
van oorschot
prijsindicatie € 18,00
Rusland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018