Nog weer een andere keer, een ander land, de huldiging van het nationale voetbalelftal, dat weliswaar voortijdig was uitgeschakeld, maar toch door het gemeentebestuur van de hoofdstad een receptie aangeboden kreeg. Helemaal per ongeluk belandde ik, metmijn vrouw en 70-jarige schoonmoeder, op het volle plein voor het stadhuis. Toen ik begreep waar het om ging brak het zweet me uit, ik dacht aan puinhopen, politie te paard, alles waar zoiets bij ons mee gepaard zou gaan, maar wat bleek ? Behalve veel jongeren waren er ook ouders met kleine kinderen, en veel bejaarden. Iedereen hield afstand, er was ruimte genoeg, iedereen kon het zien, er waren geen biertenten, maar wel allerlei optredens, toesprakn, en heel veel bloemen die, toen het elftal eindelijk op het podium verscheen, vanuit het publiek naar de spelers werden geworpen, die niet gewonnen hadden, maar wel hun best gedaan. We zijn tot het einde gebleven. Toen het plein leegstroomde lag er nog geen plastic bekertje op de grond. Dat was in Madrid, maar opeens deed het me ook denken aan de Koninginnedagen uit mijn jeugd. Toen ging dat ook zo.
amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas

Nederlandse literatuur

Thomas Rosenboom

bibliografie
Aanvallend spel
Denkend aan Holland
Einde Van Johan Van Oldenbarnevelt
Gewassen vlees
Hoog aan de wind
Journaal van Bontekoe
Mechanica
Mensen thuis
Nieuwe man
Publieke werken
Rode loper
Spitzen
Vriend van verdienste
Zoete mond
RodeLoper - Rosenboom
»Ik heb me altijd klein gemaakt en neutraal opgesteld. Na de tweede Librisprijs ben ik steeds iets meer gaan geloven dat ik een schrijver ben. Zelfs als ik nooit meer iets schrijf, ben ik tot mijn dood schrijver.«
bron : Schrijven maakt eenzaam - Carolina Lo Galbo, Vrij Nederland, 3/11/2012, 61
<<
»Halverwege wil je om genade roepen, voor de hoofdpersonen en voor jezelf - maar Rosenboom is en wrede god, het is te laat, zijn tijdgeest heeft je bij de keel en laat niet meer los.«
bron : Geert Mak, Querido, Najaar 2012
<<
Thomas Rosenboom [1956] ontving voor zijn romans Gewassen vlees en Publieke werken de Libris Literatuur Prijs. In 2004 schreef hij het Boekenweekgeschenk Spitzen.
Op 14 februari 2005 hield Thomas Rosenboom de jaarlijkse Kellendonklezing Radboud Universiteit Nijmegen.

Tot hilariteit van de zaal tekende hij, overigens volkomen serieus, zijn beeld van de Nederlandse samenleving - niet erg vleiend, zoals verwacht, maar dat het zo scherp en toch zo geestig was verraste velen.

Zijn pleidooi voor de verlegenheid is te lezen in het pamflet Denkend aan Holland.
Denkend aan Holland - Rosenboom
bron : Denkend aan Holland - Thomas Rosenboom, blz 32, 33
Thomas Rosenboom
prijzen
A... B... C...
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018