amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Radetzkymars - Roth

Radetzkymars

Radetzkymars is de geschiedenis van het verval van de Habsburgse monarchie, gezien door de ogen van de hoofdpersoon, luitenant von Trotta. Het verhaal begint in 1859 met diens grootvader, die door toeval het leven van de jonge keizer Franz Joseph redt, en eindigt met de dood van de keizer in 1916.

De Eerste Wereldoorlog is dan al gaande, en de oude wereldorde van de adellijke familie von Trotta, steunpilaar van keizer en staat, is definitief verdwenen. De klanken van Johann Strauss' Radetzkymars, elke zondag voor zijn huis uitgevoerd, symboliseren een voorbije wereld, die nog slechts bestaat in de herinnering van de verbitterde von Trotta.

Radetzkymars is volgens velen de grootste roman van Joseph Roth. Hij roept met het verhaal de bittere maar tegelijk zoete geur van nostalgie op, door zijn indringende beschrijving van het leven in een Moravisch stadje, en door de langzame aftakeling van een wereldbeeld dat zichzelf heeft overleefd.


Herdruk van een oude, maar goede vertaling door W. Wielek-Berg van Radetzkymarsch [1932]. Door velen wordt dit boek gezien als het belangrijkste werk van de Oostenrijkse schrijver / journalist Joseph Roth [1894-1939].

In deze melancholische en tegelijk geestige roman beschrijft hij de teloorgang van de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie aan de hand van het geslacht Von Trotta, in de jaren 1859-1916. Het meeslepend vertelde verhaal getuigt van Roths grote psychologische inzicht. Terecht wordt deze roman gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur. Voor deze tiende druk werd de vertaling herzien. Gebonden, kleine druk.

NBD|Biblion recensie, Redactie
Joseph Roth
roman
hardcover, 383 blz
isbn 9045006111
9789045006116
prijsindicatie € 22,50
bestel boek

      RrRrR Oostenrijk Joseph Roth Wenen wo I MmMmM
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018