amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken


Joseph Roth
roman
gebonden
160 blz
isbn 9045011514
9789045011516
prijsindicatie € 18,50

bestel boek

boeken over Berlijn

Het spinnenweb

Het spinnenweb, Joseph Roths debuut, verscheen oorspronkelijk in 1923 als feuilleton in een Weense krant en liep op verrassende wijze vooruit op de politieke werkelijkheid: twee dagen na het verschijnen van de laatste aflevering, op 8 november 1923, deden Ludendorff en Hitler in München een greep naar de macht.

Het klimaat waarin deze putsch tegen de republiek van Weimar kon gedijen, wordt in »Het spinnenweb« op indringende wijze beschreven. In het middelpunt staat Theodor Lohse, een luitenant die teleurgesteld teruggekeerd is uit de Eerste Wereldoorlog.

In Berlijn raakt hij betrokken bij de activiteiten van een rechts-radicale, geheime organisatie die haar hoofdkwartier in München heeft en in contact staat met Hitler en Ludendorff.

Met scherpe, vooruitziende blik onderkent Roth het fascistische gevaar in een figuur als Lohse, die exemplarisch is voor de gedesillusioneerde, laffe meelopers van zijn generatie.

In dit debuut, dat pas in 1966 voor het eerst in boekvorm verscheen, zijn de figuren uit Roths latere romans in de kiem al aanwezig en herkennen we ook zijn onmiskenbare verteltrant, die wisselt tussen distantie en identificatie, en tussen ironie en sympathie.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018