amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Rechts en links - Roth

Rechts en links

Deze roman is op het eerste gezicht het verhaal van drie mensen, wier levens elkaar in de periode tussen de twee wereldoorlogen kruisen. Het is het talent van Roth dat er zoveel meer van heeft gemaakt. Een bankier heeft een overschot aan nutteloze talenten en wordt teleurgesteld door het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij stort zich in het zakenleven en ontmoet daar een joodse Rus die uit het leger deserteerde en zijn fortuin in Berlijn maakt.

De broer van de bankier kiest voor de nazi's en haat hun joodse moeder. Kenmerk van de hoofdpersonen is hun scherp getekende eenzaamheid. De bankier trouwt een rijke erfdochter van wie hij walgt. Hij wordt verliefd op het liefje van zijn Russische zakenpartner, maar zij gaat weg en laat beiden eenzaam achter.

Zijn broer is voor de nazi's niet meer dan de verachte intellectueel. Naast een zedenroman is het ook een historische roman. Het hele interbellum wordt erin gekarakteriseerd. Alhoewel het boek tachtig jaar geleden verscheen, is de problematiek die van de huidige moderne mens. Het boek eindigt zomaar, iets wat Roth zelf toegaf.

Een indrukwekkend tijdsdocument. Op de omslag een navrante prent van Georg Gross uit dezelfde tijd. De Oostenrijkse schrijver [1894-1939] werd vooral bekend door de roman »Radetzkymars«. Kleine druk.

NBD|Biblion recensie, A.P.G. Spamer
Joseph Roth
roman
hardcover, 223 blz
isbn 9045004593
9789045004594
prijsindicatie € 19,90
bestel boek

      RrRrR Duitsland Joseph Roth Oostenrijk wo I wo II LlLlL
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018