amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Anna, het leven van Annie M. G. Schmidt

Annejet van der Zijl
biografie
gebonden
Nijgh & Ditmar
prijsindicatie € 29,90

bestel boek9021439018
9789021439013
9038887523
9789038887524

Anna - het leven van Annie M.G. Schmidt

Iedereen kent Annie M.G. Schmidt, misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden. Maar wie kende haar nu eigenlijk echt? Voor Schmidt kwam de grote roem pas laat, en wat er over haar leven bekend is, is vooral datgene wat er zelf over kwijt wilde: het sprookje van de bleue bibliothecaresse die het min of meer per ongeluk tot een gevierd schrijfster bracht.

Annejet van der Zijl kreeg als eerste de beschikking over haar privé-archief, bestaande uit onder meer de zeer persoonlijke briefwisseling met haar moeder, Truij Bouhuijs, en met haar minnaar en levensgezel Dick van Duijn.

Op grond van deze correspondentie, aangevuld met tientallen interviews en een schat aan nieuw materiaal - waaronder tot dusver onbekend werk van haar hand, niet eerder gepubliceerde foto's en brieven aan haar beste vriendinnen - reconstrueerde Van der Zijl gedetailleerd en met veel gevoel voor de historische context het leven van Schmidt.

Het resultaat is een bijna een eeuw omspannende biografie, waarin niet alleen getoond wordt hoezeer dit 'merkwaardige, zeldzame kunstenaarschap' - zoals Jan Greshoff haar talent ooit noemde - verweven was met Schmidt persoonlijke lotgevallen, maar ook hoezeer de schrijfster haar leven keer op keer in eigen hand nam en de geschiedenis ervan uiteindelijk mystificeerde en zelfs verzon.

Nee, een sprookje was het niet: daarvoor bleek de discrepantie tussen droom en werkelijkheid steeds weer te groot. Maar het verhaal van de vrouw achter de schrijfster is er niet minder meeslepend om, en het loopt toch uit op een happy end - al was dat wel een heel ander dan Annie M.G. Schmidt aanvankelijk voor zichzelf had gehoopt.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018