amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Margaretha - Jan Siebelink

Jan Siebelink
historische roman
paperback
320 blz
isbn 9023415655
de bezige bij
prijsindicatie € 12,50


bestel boek

Margaretha

Als tienjarige trouwt Margaretha van Parma [1522-1586] met Alessandro de Medici, die na een jaar wordt vermoord. Haar daaropvolgende verbintenis met de hertog van Parma is een mislukking.

De grootse inhuldiging te Brussel, waar haar vader afstand doet van de troon, blijft het hoogtepunt van haar leven. Ruim acht jaar zal zij aan het Brusselse hof verblijven, als enige vrouw te midden van mannen.

Margaretha kent opwellingen van onvrede tegen de dienstbaarheid aan de dynastie van de Habsburgers, maar onder druk van haar overigens aanbeden vader zal zij altijd weer toegeven. Enkele jaren voor haar dood kiest ze, oud, ziek, teleurgesteld, definitief voor de vrijheid: een isolement in de Abruzzen, slechts omringd door enkele getrouwen.


Jan Siebelink beschrijft haar leven vanuit dit perspectief, in dialoog met een jongere vrouw. Hij roept in uiterst suggestieve episodes het persoonlijke en politieke leven van deze historische vrouw op en brengt de tweede helft van de zestiende eeuw, en vooral het leven.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018