amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Oorlog & Vrede - L.N. Tolstoj

Oorlog & Vrede

de originele versie

In mei 1866 schrijft Leo Tolstoj het woord "einde" onder een manuscript dat generaties van lezers in zijn ban zal krijgen. Aanvankelijk heet het boek EIND GOED, AL GOED, later wordt de titel veranderd in OORLOG EN VREDE. Het verhaal eindigt met een dubbel huwelijk, en niet met de dood van de grote held: vorst Andrej Bolkonski.

Delen van het manuscript verschijnen in tijdschriften en de auteur doet verscheidene pogingen het boek gedrukt te krijgen. Pas drie jaar later zal het boek verschijnen, na ontelbare door de uitgever en het publiek gewenste veranderingen en uitbreidingen.

Nu verschijnt de originele versie voor het eerst in het Nederlands, in de prachtige vertaling van Peter Zeeman. Deze OORLOG EN VREDE is ongeveer half zo lang als de gecanoniseerde versie, ontbeert de lange uitweidingen over geschiedfilosofie, bevat vele andere scènes en verwikkelingen en leidt naar een geheel ander einde. Met de uitgave van deze oorspronkelijke versie ziet een nieuwe, frisse Tolstoj het licht.

De originele versie van OORLOG EN VREDE verscheen inmidddels in het Frans, Duits en Spaans en is ontvangen als een belangwekkende publicatie die Tolstojs werk voor een nieuw publiek toegankelijk maakt.

Vertaling van P. Zeeman & D. Papma.
L.N. Tolstoj
roman
gebonden
967 blz
9026317727
Ambo
prijsindicatie € 49,95
bestel boek
Rusland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018