amerigo.nl

Prof. Friedrich Weinreb - 1910-1988

Wie kennismaakt met de geschriften van Friedrich Weinreb raakt bijna zeker geboeid door de rijkdom aan gedachten en zijn diepgaande kennis van de wortels van het jodendom.
Friedrich Weinreb, geboren in 1910 te Lemberg, was tot het midden van de zestiger jaren hoogleraar aan verscheidene universiteiten voor staathuishoudkunde en statistiek. Tijdens de bezetting van Nederland door de nazi’s pleegde hij actief verzet.

Zijn reeds in de vroege studiejaren begonnen omgang met de bronnen van het oude joodse weten, waarmee op grond van zijn chassidische afkomst een sterke persoonlijke band bestond, vond in zijn boek DE BIJBEL ALS SCHEPPING [Den Haag, 1963] de fundamentele samenvatting.

Sindsdien wijdde Weinreb zich volledig aan de joodse overlevering en aan het houden van voordrachten en het schrijven van boeken. In 1973 vestigde hij zich in Zürich, waar de Schweizer Akademie für Grundlagenstudien ontstond.

Talrijke geschriften van zijn hand zijn in het Duits verschenen bij Thauros Verlag, Weiler in Allgaü. In Nederland worden zijn boeken uitgegeven door Sigma Press. Weinreb overleed op 19 oktober 1988.
Friedrich Weinreb
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018