amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Place de la Bastille - De Winter

La Place de la Bastille

25 jaar geleden, op 1 november 1976, debuteerde In de Knipscheer als uitgever en Leon de Winter als auteur met de bundel 'prozateksten' 'Over de leegte in de wereld' met, inderdaad, als ISBN 906265 OO1 5. Al met al een mooie aanleiding om zijn uit de voor- raad gelopen romantitels te herdrukken in de gebonden edities.

Heeft de mens een geschiedenis, en als hij die heeft, waaruit bestaat die dan? Met dergelijke vragen worstelt Paul de Wit, de hoofdpersoon van 'La Place de la Bastille'. Daar, op dat plein in Parijs, heeft hij een drietal foto's gemaakt van zijn vriendin Pauline. Als hij de foto's later bekijkt, ziet hij dat naast Pauline iemand staat die sprekend op hem lijkt. Hij brengt zichzelf in de waan dat dit zijn tweelingbroer Philip is, die dus leeft en niet, zoals waarschijnlijk leek, in de oorlog is omgekomen. Het vinden van zijn 'dubbelganger' wordt de drijfveer van Pauls leven.

Leon de Winter is uitgegroeid tot een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Van 'La Place de la Bastille' zijn inmiddels bijna 90.000 exemplaren verkocht in de diverse edities. Het boek werd verfilmd door Rudolf van den Berg in een productie van George Sluizer. Diogenes heeft de Duitse vertaalrechten onlangs veiliggesteld om het succes van De Winter in Duitsland te continueren.

'La Place de la Bastille' is een beklemmende en toch ook tedere vertelling, omdat het verdriet en het isolement van de hoofdpersoon bestreden worden met verlangens en verwachtingen.
Leon de Winter
novelle
gebonden, 160 blz
isbn 9062654045
9789062654048
in de knipscheer
prijsindicatie € 15,75
bestel boek
Parijs
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018