amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas


Leon de Winter
roman
gebonden
288 blz
isbn 9062654134
9789062654130
in de knipscheer
prijsindicatie € 18,50


bestel boek

Zoeken naar Eileen W.

In 1981 breekt Leon de Winter (in 1979 bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs voor zijn debuutroman 'De (ver)wording van de jongere Durer' definitief door naar het grote lezerspubliek met 'Zoeken naar Eileen W.' De eerste druk van de luxe paper- backeditie (met een omslag in zeven kleuren be- draagt in 1981 meteen 10.000 exemplaren, waarna vele herdrukken in diverse edities volgen.

De verteller in 'Zoeken naar Eileen W.' drijft een winkel in tweedehandsboeken in de Londense wijk Clapton en brengt zijn dagen door met het beschrijven van een zoektocht naar een zekere Eileen, een Iers meisje dat hij bij toeval heeft ontmoet maar dat plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn.

Wie was zij? Wat heeft haar bewogen om van de ene op de andere dag te verdwijnen? En waarom wordt hij zo door haar geobsedeerd? In Noord-Ierland overziet hij stukje bij beetje de intrigerende en complexe positie waarin Eileen zich heeft bevonden. Op basis van deze inzichten en de summiere gegevens die hij over haar verzameld heeft schrijf hij haar 'biografie' - een klassiek geconstrueerd liefdesverhaal rond een meisje dat langzaam bezwijkt onder de druk van de omstandigheden.

Zijn speurtocht naar Eileen is tevens een tocht door zijn eigen verbeeldingswereld, en naar het einde toe zijn deze twee steeds minder van elkaar te scheiden.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018