amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Gevaar dat de ziel in wil - Andreas Burnier

Een gevaar dat de ziel in wil

Essays, brieven en interviews 1965-2002

Met een inleiding van Chris Rutenfrans

De hoogleraar en schrijver Andreas Burnier oogstte met haar essays, artikelen en brieven niet alleen grote bewondering, zij was ook regelmatig het middelpunt van verschillende heftige polemieken. Zo was zij de eerste die op een volkomen vanzelfsprekende manier schreef over vrouwelijke homoseksualiteit en was ze een belangrijke voorloper van het feminisme dat aan het einde van de jaren zestig losbartte. Maar ze was ook de eerste die bezwaar maakte tegen het oppervlakkige feminisme dat er genoegen mee nam evenredig deel te nemen aan een samenleving die ten diepste masculinistisch bleef: gewelddadig, lelijk, grof en blind.

In 1986 slaagde ze erin het debat over de aanvaardbaarheid van euthanasie, dat al beslecht leek, tot ongekende hoogtes aan te wakkeren.

De kern van haar werk is echter haar herinnering aan "het goddelijke gouden licht" waaruit ze afkomstig was, haar zekerheid dat de mens een geestelijk wezen is, voor even gevangen in een lichaam. De essays, brieven en interviews die in deze bundel verzameld zijn, geven een bijzonder gevarieerd beeld van de wereldbeschouwing en levensbeschouwing van Andreas Burnier. Ze gaan onder andere over het Joodse levensgevoel, het Kwaad en de Platoclub, over Goethe en de televisie, wetenschap en mystiek.

Andreas Burnier [1931-2002] publiceerde naast romans essays, brieven en artikelen, waarmee zij de aanzet gaf tot belangrijke maatschappelijke debatten, zoals die over de emancipatie van homoseksuelen, het feminisme en de euthanasiekwestie. Haar bekendste essaybundels zijn DE ZWEMBADMENTALITEIT, DE DROOM DER REDE, DE RONDGANG DER GEVANGENEN en DE ACHTSTE SCHEPPINGSDAG. Burniers werk werd onder meer onderscheiden met de Jan Greshoffprijs (1980), de Annie Romeinprijs (1983) en de Busken Huetprijs (1987).
Andreas Burnier
essays
gebonden
541 blz
isbn 9045703416
9789045703411
Augustus
prijsindicatie € 32,50
bestel boek
inspirerende auteurs
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018